tisdag 23 juni 2015

Mat för kropp & själ till gammal och ung.

En underbar sommarkväll, tisdagen den 16 juni besökte en grupp från Oppositionen i Utskottet för omsorg Ulf Sjölinder(Fp) och Mats Överfjord(M) TJÖRNS MÅLTIDS AB i Höviksnäs, Tjörn. Kvällen till ära även förstärkta med Désirée Gullbrandz(Fp) från Framtidsgruppen.


Målet med besöket var att ta rätt på fakta och själva bilda oss en välgrundad uppfattning om vad som var bra och mindre bra med den genomgripande förändring man gjort inom mathållningen för skola och omsorg i vår södra grannkommun.
 
Solbritt Törnqvist, Måltidsbolagets Vd,
Christer Hermansson (FP), ordförande och
Martin Johansen(Fp) kommunalråd/KS Ordf.
mötte upp tillsammans med tre entusiastiska medarbetare ekonomiföreståndaren och två kokerskor (förlåt om jag missat en korrekt titulatur), den ena med sin bakgrund i skolmåltidsverksamheten och den andra med motsvarande bakgrund inom äldrevården.
Alla anställda har ett eget ansvarsområde -
klicka på bilden för att förstora.

Det framkom under kvällens samtal att ekonomiföreståndaren hade ett förflutet i köket på Ängåsskolan i Svanesund, vilket väckte en högst privat fundering. - För att attrahera och behålla unga, driftiga medarbetare behöver Orust kommun bli en arbetsgivare som erbjuder sina anställda på alla nivåer, en möjlighet att utvecklas i sina yrkesroller och utrymme att "få växa" som personer. 

Först fick vi krypa in i en skyddsbeklädnad som skulle garantera hygienkraven för den matproduktion som normalt pågår i lokalerna och sedan följde en ingående guidning genom lokalerna och de olika processtegen från inlastning av råvaror till förpackning och utleverans. Noteras bör att i och med att maten lämnar lokalerna så ansvarar den som hämtar för att kylkedjan inte bryts, helt avgörande för att hålla hög kvalité ända ut till konsumenten. Huvuddelen av maten levereras till något av de mottagningskök som också drivs i Måltidsbolagets regi, men med detaljerad särredovisning för varje enhet, för att göra uppföljningen effektiv och tydlig.

Tillagningen sker efter ett mönster med några dagars framförhållning för att
bland annat få en robust produktion och klara helger utan obekväm arbetstid - 

klicka på bilden för att förstora.
Och så den förpackningsmaskin där två "Tjörnlådor" åt gången vakuumförpackas med en hållbarhet
som medger ett effektivt nyttjande och minimering av svinn - klicka på bilden för att förstora.
Det finns vanligtvis tio (10) olika rätter i "Tjörnlådan" att välja bland och konsumenten kan blanda,
helt enligt eget önskemål klicka på bilden för att förstora.
Hur och vem som sköter det sista ledet fram till konsumenten varierar beroende på vart och till vem maten skall gå, ibland är det hemtjänstteamen som hämtar.

Måltidsbolaget sysselsätter idag sju årsarbetskrafter, något fler beskrivet i antal anställda. Det är en betydande investering i bland annat avancerade kylrum som Tjörn gjort, något som med fördel kan nyttjas effektivare om man delar den med grannkommuner som Orust.


Men det enda sättet att på allvar avgöra vad som faktiskt kommer ut i andra änden är att prova själv och fundera på - Skulle jag själv vilja äta denna mat? Vilket var precis vad vi gjorde.

Det serverades tre olika "Tjörnlådor"klicka på bilden för att förstora. 
Pasta Calypso (fläsk
köttgryta med ananas), pasta och bönor
Köttfärslimpa, sås, potatis, ärtor och morötter,
Kokt torsk med ägg, persiljesås, potatis och ärtor
 
Jag måste säga att man lyckats riktigt bra med att få maten i förpackningen att se aptitlig ut, eller vad tycker du själv? Så hur smakar den då? Det är ofrånkomligt att storköksmat, som skall passa så många olika smaklökar måste vara minst sagt "moderat kryddad" så visst kan man behöva tillsätta lite salt, peppar eller någon krydda för att få den exakt som man vill.
Det råder dock ingen tvekan, - Jag skulle kunna äta denna mat till lunch och middag sju dagar i veckan. Jag frågade därför om det gick att beställa mat från Måltidsbolaget även om man inte var ett fall för äldrevården på Tjörn? Svaret blev att jag då först behöver fylla 75 år för att få den möjligheten utan en biståndsansökan, så det blir till att vänta en stund.

Vi tog även upp måltiden som social handling och ett sätt att bryta den isolering som lätt uppstår när man inte behöver lämna hemmet utan får "Tjörnlådorna" hemkörda till sig. Det kan ju vara önskvärt att kunna köpa sig en lunch på någon av de "matsalar" dit maten levereras. Kanske ett bra sätt att befrämja generationsöverskridande kontakter. På mindre orter, där privata alternativ saknas kan det kanske till och med vara bra att erbjuda allmänheten lunch mot betalning på samma sätt som idag sker vid de flesta sjukhusen i regionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar