lördag 1 juni 2013

Politisk Mattelektion, är 11 > 13 ?

Vi har fått lite olika reaktioner i lokaltidningarna på en av förra veckans stora lokalnyhet, att M KD och FP gör gemensam sak och ifrågasätter hur om ens alls Hans Stevander (S) gör vad ett oppositionsråd förväntas göra för de ca 600 000 kronor som medborgarna betalar för just någon som skall representera alternativet till sittande regim.
Lasse Andrée, journalist på Lokaltidningen Stenungsund Orust Tjörn kommenterar i sin artikel från den 29 maj under rubriken Nytt utspel i Orustpolitiken att "Socialdemokraterna kan genom sin storlek hävda att de är första politiska parti i opposition. Partiet har 11 mandat i fullmäktige medan Moderaterna har 7, Folkpartiet 5 och Kristdemokraterna 1". Grattis Lasse, men 7 + 5 + 1 = 13 mandat, alltså mer än 11 mandat, om man sedan beaktar att 2 Moderata mandat tillfälligtvis är ockuperade av från partiet uteslutna "vildar" så handlar det om siffrorna 15 mot 11, vilket inte precis gör Sossarna till största oppositionsblock om det nu är både i opposition och ohelig allians med minoriteten .. (?)
Att 11 mandat skall berättiga till 100% av de resurser, ca 600 000 kronor/år som medborgarna betalar för att få minst ett alternativ till Regimen alltså en Opposition är inte rimligt. Detta speciellt då nuvarande oppositionsråd Hans Stevande (S) har ingått en ohelig allians med den vacklande sittande regimen och därigenom i praktiken INTE längre fungerar som oppositionens representant.

2 kommentarer:

  1. 11 kan vara större än 13, tom 1 kan vara större än 13. En elefant är större än tretton näbbmöss, däremot är 13 näbbmöss fler än en elefant, enkel matematik!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bäste Anonym, fem myror är fler än fyra elefanter, huruvida de fem är större än de fyra avslöjar inte teoremet, däremot så är alltid 13 > 11 i matematiken. Om du hävdade något annat under din skoltid så kan du inte ha haft det så lätt med räkneböckerna fulla av röda bockar.
      Men som bekant, i den politiska matematiken kan det förekomma varianter.

      En näbbmus har en vilopuls på över 600 och maxpuls uppåt 4000 slag/min, vilket gör den till en helt överlägsen högeffektiv förbränningsmaskin per kilo i jämförelse med en elefant med sina ca 20 – 90 slag/minut. Näbbmusen äter tre fjärdedelar av sin vikt varje dag och dvärgnäbbmusen äter ännu mer, drygt sin egen vikt, vilket gör dem till riktiga storkonsumenter och veritabla energiknippen.
      En elefant äter ca 100 – 200 kilo per dygn vilket bara blir några tuttiga procent av sin trivselvikt.

      För att ytterligare belysa relationen näbbmus och elefant:
      Forskare vid Lunds universitet jämförde nyligen arvsmassa från gnagare och insektsätare. Man kunde då konstatera att näbbmöss står så långt från gnagarna att de i själva verket är mer släkt med katt än med råtta!

      Apropå befolkningstillväxt, näbbmusen ägnar sig åt detta bara några få timmar var tredje vecka. Men då är de riktigt på hugget. En hona från en afrikansk/asiatisk art hade inom loppet av två timmar hunnit para sig 278 gånger, och det skedde med åtta olika hannar.

      Slutledning: En kommun befolkad med näbbmöss har ett snabbt och intensivt livstempo, med högkonsumtion och intensivt nöjesliv, inget problem med skenande åldrings- eller sjukvårds kostnader. Medans en kommun befolkad med elefanter har en mycket lägre tillväxt och puls.

      (Ref: ”> ”, Större än, betecknar att siffran eller uttrycket före är större än siffran eller uttrycket efter)

      Radera