torsdag 10 april 2014

Rapport från Kommunfullmäktige 2014-04-10

Kvällens höjdpunkt, som rev ner ett rungande skratt, blev när Anders Hygrell gick upp i talarstolen med allvarlig min och som svar på Kommunfullmäktiges ordförande, Hans Pernerviks fråga, "Du blir väl inte för het nu?" svarade Nej, jag har gått charmkurs och la på ett leende över hela ansiktet. Det var många talare som under kvällen återkom till "det egna behovet" av att genomgå samma kurs som Anders uppenbarligen haft mycket nytta av ;-)

Ta fram popcornen, kryp upp i soffan och följ webbsändningen här >

Lite mindre lustigt var innehållet i kommunstyrelsens prognosrapport till och med februari 2014, som utvisar en budgetavvikelse på minus 23,1 miljoner  och prognosen att verksamhetsåret 2014 kommer att gå minus 13,1 miljoner. Vad som dock var det riktigt upprörande var att man INTE har några omedelbara åtgärder för att komma tillbaka till ett positivt resultat utan väljer att vänta (slösa bort möjligheten) med åtgärder i ytterligare minst två månader ... sedan är det ju sommaruppehåll så gissningsvis kommer man att gå in i valrörelsen med ett skenande underskott som bara kan sluta på ett sätt, en oundviklig skattehöjning för att täppa till hålen efter nuvarande röriga regim. Vi i den riktiga oppositionen har hitintills fått se alla våra försök att bromsa/senarelägga det ena byggprojektet nedröstat av den härskande minoriteten med stöd av Kerstin Gadde falangen. Man kan dock börja skönja en viss eftertanke även i det Socialdemokratiska lägret, jag gissar att det finns röster (som inte får tala till allmänheten) inom deras egna led som varnar för vansinnet.

Den femtonde punkten i Ärendelistan, "Kvartal 4 2013 - Redovisning av statistikrapport om gynnande beslut som inte har verkställts enligt Sol och LSS enligt rapporteringsskyldighet till Socialstyrelsen). På ren svenska så betyder det att någon människa i stort behov av någon stödinsats, beviljats denna men ändå inte fått den i praktiken, exempelvis att den som behöver hjälpen hinner avlida INNAN den hjälp som beslutats kommer. Syftet med att varje sådan händelse INTE skall inträffa. För att göra det extra avskräckande och obehagligt att INTE snabbt leverera den hjälp som beslutats till de som behöver den, skall man tvingas skriva till Socialstyrelsen och förklara sig. På Orust så nöjer man sig med att konstatera att man misslyckats och sedan lägga dessa rapporter till handlingarna.
Man BORDE istället uppmana förvaltningen att OMGÅENDE verkställa dessa gynnande beslut och avkräva ansvarig chef/tjänsteman en plan med datum på när detta skall vara klart och notera detta tillkortakommande i personalakten inför nästa utvecklings- & lönesamtal. I dagens läge när de kommunala cheferna och tjänstemännen gärna jämför sig och sina anställningsförmåner med anställda i privat näringsliv så borde detta även gälla i fråga om ansvar och följder av att INTE leverera tillräckligt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar