fredag 9 oktober 2015

Då har DÖ äntligen Dött och NU driver vi oppositionspolitik mot den inkompetenta regeringen!

Ja då har DÖ (Decemberöverenskommelsen) äntligen dött R.I.P.
Nu driver vi oppositionspolitik mot den inkompetenta regimen på nationell och kommunal nivå!
Leve Orustalliansen, NU KÖR VI!

http://www.moderat.se/nyhetsartikel/decemberoverenskommelsen-upphavd

Saxat från talarstolen på senaste Kommunfullmäktige 2015-10-08: Kerstin Gadde (S): "Det är inte nödvändigt att förstå vad man beslutar om ... ", Undrar hur många beslut (och icke fattade beslut) som passerat utan att hon och resten av "regimen" fattat ett endaste dugg?

Kommunalrådskans inte så välbetänkta erkännande kom som svar på min fråga på punkt 11, "Åtgärder på Henåns skola" KS/2012:2615, §234.
I korthet handlar ärendet om att regimen anser att återställningen av Henåns skola inte ryms inom den beslutade investeringsramen på 28 miljoner, som så sent som 2015-05-07 utökades med 43 miljoner till totalt 71 miljoner. I samband med beslutet att bevilja ytterligare 43 miljoner hade en omfattande projektering genomförts och från ansvariga tjänstemän bedyrades att detta verkligen var ALLT som behövdes för att återställa skolan så att verksamheten för lärande skulle kunde ta den i anspråk som skola senast höstterminen 2016. Vi i oppositionen hade lite onda aningar om att det nog skulle komma att handla om närmare 100 miljoner, men om nu projekteringen visade på 71 miljoner, så var enda realistiska utväg att snarast få en fungerande skola och därmed få nytta av alla de miljoner av skattebetalarnas pengar som redan investerats.

Men nu, mindre än fem månader senare, visade det sig inte räcka och nu ville regimen låna ytterligare 19,5 miljoner, utöver de beslutade 71 miljonerna, totalt 90,5 miljoner.
Som skäl till detta angavs "ett missförstånd mellan tjänstemännen i projektet och förvaltningen" samt några miljoner till förbättringar, bortglömt och "bra att ha". Jag minns särskilt att inför årsbokslutet 2014 så gick snacket så att den avgående regimen skulle få ta kostnaderna genom att de investeringar som blivit obrukbara i samband med återställningen av Henåns skola skulle avskrivas och därmed belasta år 2014. Därför var det påstådda "missförståndet mellan tjänstemännen i projektet och förvaltningen" intressant då det svarade för inte mindre än cirka 13,5 miljoner och skulle vara relaterat till just avskrivning av det undermåliga ventilationssystemet som nu hamnat i sopcontainern. Visste man inte om 2014, att man upphandlat ett nytt ventilationssystem som i sin tur var anledningen till att taket måste förstärkas för att klara uppgiften som fundament för all denna utrustning?

Jag har bestämt för mig att just det gamla ventilationssystemet var en av de investeringar som hamnade i sopcontainern och därför inte längre kunde vara en investering för framtida nytta och årlig avskrivning, utan måste betalas av omedelbart med pengar från kommunens kassa. Nu skulle alltså detta inte ha skett på grund av ett "missförstånd" och därför önskar regimen låna ytterligare 13,5 miljoner .. (?) Men vänta lite inte kan man väl låna pengar för att betala för förbrukad utrustning, för då blir det ju en investering igen, precis det som ju inte gick? Har kommunen blivit som de personer som vi ser i programmet Lyxfällan där man tar SMS-lån för att betala sina dagliga utgifter och när låneavin kommer tar man ett nytt SMS-lån?

Nu skulle alltså läget vara sådant att man upphandlat ett nytt ventilationssystem och lite andra småsaker för 71 miljoner avskrivit mängder av saker som måste kasseras i samband med återställningen av Henåns skola (man kan ju inte ha dubbla golv, varav ett ligger i sopcontainern). Av någon oförklarlig anledning har man "glömt bort" köpet av nytt ventilationssystem och därför måste man låna 13,5 miljoner för att klara av att "lyfta ut" det gamla ventilationssystemet från redan lånefinansierade investeringar för betalning ur kommunens kassa. Men då kassan är tom så behöver man låna för att fylla på sin kassa, hur än det är med avskrivet eller inte.      
Förresten Orust kommuns lärandeverksamhet har en lokalkostnad för sina skolor på cirka 37 000 kronor/elev, mer än dubbelt så stor som den maximalt borde vara! Många av lokalerna disponeras i praktiken inte ens av lärandeverksamheten, utan är byggarbetsplatser eller oanvända lokaler.
Borde inte ENDAST kostnader för lokaler som används i lärandeverksamheten belasta nämnda verksamhet? Lokaler som är oanvända eller byggarbetsplatser borde belasta verksamheten för samhällsutveckling, då de bara är de som har till ansvar att jobba med lokaler och lokalförsörjning?

En god regel är att ansvar och befogenhet skall ligga i samma hand. Det vill säga:
För mycket lokaler = Sälj eller hyr ut.
För lite lokaler =  Bygg, köp eller hyr in.

Det kan noteras att i Orust Kommun så är det inte skolbarnens undervisning eller läromedel som kostar, nej det är väderskydden, lokalerna som blivit viktigaste post.
OM verksamheten för lärande bara betalade för de lokaler som faktiskt disponeras så skulle den gå med ett stort överskott! Ett överskott som kunde omfördelas för att balansera verksamheten för omsorgs underskott.
Då skulle det snart stå klart vilken verksamhet som VERKLIGEN är välskött och vilken som inte är det.
Även om det nu från den ledande politikern i regimen har proklamerats att det inte alls är nödvändigt, ja kanske inte ens önskvärt, att förstå den omvärld som man verkar i och reagerar på (ja just det man anser sig inte kunna påverka utan endast vara ett offer för händelser i omvärlden), 
Undrar om man inte borde döpa om "Politisk ledning" till "Politisk reaktion" för något ledarskap handlar det självklart inte om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar