torsdag 10 juli 2014

Hur kan FÖRLUST vara bättre än VINST i vården?

Bohusläningen hade den 5 juli en stor artikel om hur regionens politiker slösar med medborgarnas skattepengar på exklusivt boende i Almedalen på Gotland, vissa politiker mer än andra!
Som Moderat fritidspolitiker och engagerad familjefar känns det riktigt bra att mina Moderata partikamrater verkar ha varit minst sagt återhållsamma och värnat människornas skattepengar. Det känns bra att tillhöra ett part som månar om de vars intressen vi skall ha som ledstjärna, undrar hur väljarna i "det andra lägret" S, V och Mp känner för sina representanters agerande?
Klicka på Bohusläningens artikel från den 5/7 för att läsa den i full storlek
Nu var kanske inte huvudsaken att kommentera den kvarts miljon, exklusive arvoden, traktamente, mm av landstingsskatten som läggs på, det i mitt tycke helt överflödiga politikerkollot i Almedalen. Den stora behållningen var istället kommentarer och slutledningar. Först ut var Henric Carlsson, företagsledare och grundare av Conscriptor AB ett snabbväxande företag som idag är ett, om inte det största vårddata företaget i Sverige. Henric som entreprenör ställer sig med all rätt frågan,
"Hur det kan vara bättre att i offentlig regi slösa bort pengar som skall gå till vård av innevånarna, än att i privat regi spara in onödiga kostnader så att skattepengarna räcker till MER VÅRD?", sanningen att säga så undrar jag nog det också.


Det gick givetvis inte att låta bli att kommentera denna rätt självklara anledning, det finns helt enkelt inga drivkrafter till utveckling, ständig förbättring och produktivitetsökning som sedan länge gällt i "den riktiga världen". Men det är klart, när kunden reducerats till en "brukare" som redan betalt notan och utan något så självklart som riktig kundmakt, med möjlighet att välja bästa tjänst till bästa pris.


Vad tyckte då alla väljarna i "det andra lägret" S, V och Mp om sina representanters agerande? Tja de som tog bladet från munnen var då inte så överförtjusta .. (!)


Förvånande nog så hade inte en enda någon invändning mot att det är nödvändigt med effektiv konkurrens från privata aktörer inom vård och välfärdstjänster för att få MER vård & välfärd för den peng som står tillbuds. Utan drivkrafter, där rätt vård till rätt pris belönas med ett utrymme för vinst, kommer vi att bara få mindre och mindre välfärd till högre och högre kostnad innan "brukaren" vägrar betala.

Konkurrens driver ständig förbättring och ger människor bästa vård till bästa pris, inte vårddinosaurier som vägrar evolution!

1 kommentar:

  1. Mats, jag tror att folk i allmänhet vill att våra skattepengar används på det absolut klokaste sättet oavsett om det är en privat eller offentlig utförare. Att låta allt bli offentligt eller allt privat är inte lösningen, det finns många exempel på att mångfalden tillför värden för oss skattebetalare. Det finns även exempel på avregleringar som inte tillför något för oss skattebetalare.
    Den som räcker upp handen och vill leverera varor och tjänster och få betalt från våra gemensamma skattepengar måste vara beredd på att bli granskade och alltid sträva efter att effektivisera och maximera effekten av dessa gemensamma medel. Detta gäller oavsett om man är en privat eller offentlig utförare. Jag har en känsla av att de offentliga utförarna allt för ofta tar sig själva för givna men kraven måste vara dem samma oavsett verksamhetsform. Det är dags att införa krav på kvalitet och ”skatteeffektivitet” dvs vad får vi ut av våra gemensamt skattade pengar. Att driva en verksamhet med förlust och tro att det är bättre än att driva den med vinst är helt fel. Vi måste hitta modeller som premierar effektiviseringar och kvalitetsförbättringar. Allt skall inte mätas med ekonomiska tal men allt skall mätas för ett rättvis jämförelse.
    Tiden när utförarna i det offentliga kör med sitt mantra att det blir lite bättre och därför kräver en högre ersättning är förbi. Det är dags att utförarna jobbar efter "mycket bättre och lite billigare”. Om vi skall nå dit måste vi se på upphandling på ett helt annat sätt. Idag mäts många (alla) på pris oavsett leverans och de aktörer som vill innovera och bidra till en högre effektivitet på sikt premieras inte oavsett om man är offentlig eller privat utförare.

    SvaraRadera