tisdag 7 oktober 2014

Fyra år med ännu en Röd-Grön röra väntar Orustbor!

Beklagar kära Orustbor, vi gjorde vad vi kunde tillsammans med Folkpartiet och Kristdemokraterna men Centerpartiet som bara en vecka innan valet hoppade in i "Orust Alliansen" och höll gemensam valvaka med övriga Allianspartier inom Stenungsund - Orust - Tjörn, blev inte långvariga. Undrar hur många väljare man lurade, som hoppats på en Borgerlig Allians på Orust, likt den på riksplanet?

Ni väljare som håller ut och inte lämnar Orust innan nästa val, glöm inte att vill man ha en icke socialistisk politik så behöver man rösta på ett borgerligt parti som förblir borgerligt, även efter val!
I den vanligtvis välunderrättade tidningen Bohusläningen kan man idag läsa:

Kort sagt Socialdemokraterna skall regera en röd-grön röra bestående av Vänsterpartister, Miljöpartister, Orustpartist, Folkviljor(missnöjespartiet som blev för inflytelserikt och sedan nästan försvann) och nu också Centerpartister. Får väl se hur länge det nu håller ;-)

Avslutar med ett råd i all välmening till Kerstin Gadde, eller den Socialdemokrat som nu kommer att axla kommunalrådsposten om man vill ha några helårsboende kvar på Orust fram till valet 2018:
Den utmaning som vi och vårat sociala system står inför löser man inte med gamla idéer från första halvan av 1900-talet, så som att höja skatterna för att få råd att leverera samhällstjänster.

Varför då undrar kanske någon, det gick ju bra då, varför skulle det inte fungera lika bra nu?

Ett kort svar är: Det kostar mer än det smakar, människor är mer upplysta och ställer vad de får i relation till vad det kostar. En annan faktor var att det fanns ett utrymme att utnyttja då den genomsnittliga totala skattesatsen på inkomster var cirka 8%!
Det skulle dröja ända in på 50-talet innan den genomsnittliga totala skattesatsen på inkomster varaktigt blev högre än 10%. Innevarande år 2014 är denna för Sverige genomsnittliga totala skattesatsen på inkomster 31,86%.
Om man är mantalsskriven på Orust är den istället 33,59% och då tillkommer 1,29% om man är medlem i Svenska kyrkan och 0,3% om man inte är det.
En helårsboende på Orust betalar alltså mellan 33,89% till 34,88% på inkomster upp till brytpunkten för statlig skatt 420 800 kr/år (ca 35 000 kr/mån),
kommer man över denna gräns så gäller ytterligare 20% i statlig skatt (totalt 54,88% för en medlem i kyrkan) och kommer man upp i 602 600 kr/år (ca 50 000 kr/mån) så ökar skatten på nästa intjänade krona till 59,88%.

Med den aviserade höjningen av regionskatten med upp till 0,75% och den av den tidigare härskande minoriteten antagna inriktningsbudgeten för 2015 följer ytterligare 0,25%, totalt en höjning med upp till 1,0%, vilket får den samlade inkomstskatten för en medlem i Svenska kyrkan, bosatt på Orust att bli hela 35,88%, 55,88% eller 60,88% (i de olika inkomstalternativen ovan). Så Ni som tycker att Ni kommer att få betala dyrt för mediokra tjänster, se till att byta mantalsskrivningsort INNAN den 1 november 2014, då detta är avgörande för vilken skattesats Ni får för 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar