torsdag 16 oktober 2014

Tolkförmedling väst - dyrt och dåligt!?

På kvällens första nya Kommunfullmäktige efter valet 2014 kommer i skuggan av de många valen upp en punkt "Godkännande av Orust kommuns medlemskap i Tolkförmedling Väst" KS/2014:1031

Bakgrunden är att ett antal kommuner och landstinget i Västra Götaland har bildat ett kommunalförbund med syfte att bli ensam förmedlare av tolktjänster till sin egen skattefinansierade verksamhet. Man kan tycka att det inte direkt är en kommunal kärnverksamhet, men att försöka eliminera konkurrensen genom att skapa en kommunal byråkrati, brukar inte borga för kostnadseffektivitet eller kvalitativ excellens och så har fallet blivit även här. Både tolkar och beställare vitnar om en icke fungerande verksamhet med stora kvalitetsbrister.

TV4 rapporterade om "Stora brister hos tolkförmedling" redan den 17 mars 2014:

Men även tolkarna och näringslivsrepresentanter dömer ut tolkförmedling väst:
Många kommuner struntar i konkurrenslagen.
Kommunen drar fel slutsatser, dyrare för skattebetalarna när verksamheten bedrivs i offentlig regi.
Ingen juste behandling av oss tolkar.
Det vill sig inte heller bättre än att verksamheten är under utredning av konkurrensverket (dnr 363/2013), då det finns risk att konstruktionen åsidosätter offentlig upphandling och allvarligt begränsar konkurrensen. Idag köper kommunen tolktjänster för flera hundra tusen kronor ”slentrianmässigt”, primärt från tolkförmedlingen väst och från den öppna marknaden, då Tolkförmedlingen Väst inte kan leverera, till belopp totalt handlar det om ungefär 50%/50%. Initierade bedömare inom Orust kommun håller det för troligt att en riktig upphandling av tolktjänster skulle ge en kostnadsfördel.

Nu vill alltså den härskande minoriteten att även vi skall ansluta oss till detta tjänstemonopol och betala in, i ett första läge 25 000 kronor i administrativ avgift ”för att täcka kostnader för utredning av medlemskap och utökade arvodeskostnader” samt drygt 15 000 kronor i andelskapital?!

Kammarkollegiet ansvarar för att utbilda och auktorisera kontakttolkar i Sverige. Man kan söka efter en utbildad kontakttolk, auktoriserad tolk eller översättare, direkt i kammarkollegiets databas.
Klicka på bilden för att söka tolk/översättare
Nej Konkurrensverket räknar med ett avgörande senast under januari 2015, huruvida Tolkförmedling Väst strider mot konkurrenslagstiftningen och skall avvecklas.

Mitt förslag är att avvakta konkurrensverkets avgörande och istället undersöka alternativa lösningar, så som att ansluta till de avtal om tolktjänster som exempelvis Rättsväsendet, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen redan har, eller genomföra en egen upphandling.

Tyvärr så ville/vågade inte Alliansgruppen gå i klinch med den nygamla minori-/majoriteten, så här första kommunfullmäktige. Det är dock ingen förlust för det lär säkert återkomma många möjligheter att vara både riktigt obekväm och efterklok i detta ämne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar