lördag 23 januari 2016

Färre gör mer för fler under längre tid, med oförändrade resurser - Omsorgens Gordiska knut

Om man frågar om framtiden så brukar svaret vara "ungefär som idag plus/minus 5 procent". Det är högst ovanligt att svaret är "fullständigt förändrad, inte en siffra som idag", ändå är det just det som händer då och då i historien.

Det är uppenbart för de flesta initierade att, om vi skall kunna ge kommande generationer av äldre som lämnar sitt yrkesliv en värdig ålderdom och omsorg så måste vi låsa upp all entreprenöriell energi hos medarbetare och medborgare. 
De kollektiva lösningar som varit förhärskande under den tid som det Svenska välfärdssystemet byggdes upp under efterkrigstiden kommer inte att fungera. Delvis kommer vi inte att ha någon möjlighet att finansiera detta och dessutom kräver kommande generationer en mycket högre grad av personalisering och håller inte tillgodo med "en lösning som skall passa alla". Utöver denna utmaning så blir de som vill ha omsorg fler och lever mycket längre samtidigt som de yrkesaktiva, som förväntas betala kalaset, blir färre.

Om det är något som är viktigt så är det att få de offentligt finansierade verksamheterna att fungera med samma effektivitet, kostnadsmedvetenhet och delaktighet som kan rädda välfärden. Det handlar alltså inte om att bara göra rätt, utan att göra rätt sak i rätt tid. 

Om inte för mycket byråkrati sätter käppar i hjulet, ger detta en plattare organisation, en upplevelse av direkt inflytande och arbetstillfredsställelse för alla anställda. Denna Välfärdstjänstrevolution är motsvarigheten till den industriella revolutionen som både radikalt förändrade sin samtid men också gjorde det möjligt att överhuvudtaget få ett allmänt välfärdssystem i den industrialiserade världen.

För att lära och dra erfarenheter från effektiva och borgerligt styrda kommuner i vår närhet som liknar vår kommun, men som har lyckats klart bättre än vad som är fallet här, så gjorde vi i Orustalliansens omsorgsgrupp samt vår verksamhetschef för vård och omsorg, Ymer Ilirzon, en studieresa till Öckerö.

Klicka på bilden för att läsa hela Oppositionens reserapport.
Förresten finns det någon som sett vår verksamhetschef för vård och omsorg? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar