fredag 4 mars 2016

Det skall vara lätt, billigt och bra att vara företagare på Orust.

Det är ovärderligt att ständigt hålla örat mot rälsen och lyssna in hur människornas vardag ser ut, så jag som fritidspolitiker passade på att göra företagsbesök på Lundens industriområde fredag den 4 mars.

Ämnet för dagen var, "Det skall vara lätt, billigt och bra att vara företagare på Orust". Det är många som vill få del av företagarens pengar, inte bara staten och kommunen utan mängder av leverantörer vill på olika sätt göra sig ovärderliga och sälja in sina tjänster.

Ett område är olika kommunikationstjänster så som telefoni (mobil- företagsväxel tjänster), internet etc. Är du företag så får du oftast betala ett mycket högre pris för i princip samma tjänst som en privatperson får till bråkdelen av kostnaden.

Besöket var föranlett av den förestående utbyggnaden av fibernät i industriområdets omedelbara närhet. Enligt uppgift hade företagarna fått ett på tok för dyrt erbjudande om att ansluta sig via det fibernät som ägs av det "före detta telemonopolet", dagens Telia/Skanova.

Det skulle visa sig att mer eller mindre INGEN av företagarna ansett sig ha råd att ansluta sitt företag till den kostnad som de erbjudits. Men nu skulle det alltså kunna bli möjligt att få ett mycket bättre erbjudande från en konkurrent som bygger ett helt eget nät och inte använder det före detta telemonopolets kablage.

Vi kom att prata om hur kommunen den senaste tiden kommit att snabbt blivit en destruktiv faktor för företagandet genom att ständigt komma med omotiverade och ökande kostnader.

Ett exempel som nämndes var att det nu kommer att kosta 70 kronor per månad och hyreslägenhet i ett privatägt hyreshus, för de vattenprover som kommunen på tveksamma grunder ansett nödvändiga.

Nej till alla tveksamma "små pålagor". 

Drar mig till minnes hur den härskande majoritetens kommunalråd svarade mig från talarstolen i Kommunfullmäktige i slutet av 2015, "- Jag förstår inte varför man skall göra det enkelt och billigt för privata företag på Orust" ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar