söndag 16 mars 2014

Integration, är att känna sig hemma.

Nästan som ett svar på vår aktuella kampanj ”Alla Behövs”, kan man i lördagsupplagan av tidningen Bohusläningen läsa om att Folkhögskolan i Grebbestad håller en slags samhällsorienterings kurs för nyanlända människor, de flesta från Syrien. Läs hela artikeln här>

Bra, det bryter den isolering och tristess som de börjat känna i sin påtvingade overksamhet. Om det inte hade varit så att undervisningen hålls på Svenska och bruten Engelska trots att endast ett fåtal av eleverna behärskar, ens den mest grundläggande Engelska och ingen klarar Svenska, då de lagen till trots, ännu inte får gå Svenska För Invandrare (SFI).
Det är viktigt att de nyanlända inte blir lottsedlar i spelet om finansiering av mer eller mindre underfinansierade verksamheter.

Problemet är bristen på hyresbostäder där människor vill bo och värst är det i de tre områden som vi kallar storstadsområden, men som internationellt sett är högst ordinära bebyggelser. För närvarande så fungerar inte systemet för utslussning av de människor som fått sitt Svenska uppehållstillstånd, de blir kvar på Migrationsverkets boenden, vissa väldigt temporärt inhyrda, så som campingplatser, stugbyar, vandrarhem, mm. Enligt obekräftade uppgifter så fylls olika asylboenden upp med personer som egentligen skulle beredas plats i någon Svensk kommun i en takt av cirka 1 000 personer/vecka.

Så gott som ALLA nyanlända som jag mött både vill och kan jobba, frågan är bara VAR och med VAD? Många är välutbildade som 24 åriga bygg- & anläggningsingenjören Khaled Saadeddin i artikeln, han och många andra representerar en ansenlig investering i utbildning, som ett annat land redan gjort. Samhällsekonomiskt går han från att bara ha kostat samhället pengar till 40 – 50 år av ”lönsamhet” för det samhälle där han verkar, bara vi låter honom försöka.

Som ingenjör och styrelseledamot i Sveriges Ingenjörer, som är de högskoleutbildade Ingenjörernas intresseorganisation och fackförening, vet jag att han hade haft en lysande arbetsmarknad OM det nu inte var det där med Svenska språket. Nu är det ju så att de flesta ingenjörer jobbar på företag där man knappast får jobb om man inte kan arbeta i en mångkulturell miljö och där Engelskan är det gemensamma språket, så kom igen hur länge tror Ni det kommer att ta innan Khaled talar Svenska?
Om han kommer ut på en arbetsplats så kommer han att tala Svenska innan han behöver fylla i sin första inkomstskattedeklaration!

Jag vet att Khaled inte är kräsen utan gärna börjar från botten och arbetar sig upp, även på ett ”enklare jobb”, bara han kommer ut, får känna sig nyttig och helt enkelt börja bygga sig ett nytt liv.
Så käre läsare, gör en insats för Sverige, Khaled men inte minst dig själv, för vi behöver unga välutbildade människor I JOBB om vi en dag vill ha den nivå på pensionen som vi förespeglats, för Alla behövs i bygget av ett bättre Sverige, även bygg- & anläggningsingenjörer.

Jag utmanar Er, vem vill medverka till ett bättre, ekonomiskt starkare Sverige?
Dessutom finns det utomordentligt goda incitament till att anställa en nyanländ, vad sägs om mer än 80% rabatt på lönekostnaden som kompensation för en eller annan brist i Svenska språket?
Det går alldeles utmärkt att höra av sig till mig om DU vill ha Khaleds eller någon annan av de nyanländas CV eller bara vill veta mer om vilka möjligheter som finns med att anställa en nyanländ, för Alla behövs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar