onsdag 19 mars 2014

Politik är bäst när den berör Personligt!

”Det skall vara lätt att bo på Orust”, kanske självklart i teorin men uppenbart inte alltid i praktiken.

Min mellandotter, för det blir man väl när storasyster är 10 år äldre och lillasyster är 11 år yngre, berättar i ST-Tidningen den 19 mars, hur hon själv upplevt sin uppväxt och skolgång i Henån som minst sagt understimulerande.


Men på en punkt har du fel kära Moa när du säger, ”utan musiken är jag ingen”. Då storhet och styrka kommer från insidan, är musiken bara det som för tillfället är den utmaning som stimulerar din kreativitet och energi. Du vet ju redan att du kan om du vill, så tro mig det kommer fler och andra utmaningar som får dig att vilja känna fartvinden i håret.

När du nu väl vet att du kan (nästan) vad som helst, bara du verkligen vill, så går det inte längre att övertyga dig om motsatsen. Själv lärde jag mig detta mellan tredje till sjätte klass, en lärdom som jag haft en enorm nytta av genom hela livet. Varje motgång kommer du att se som ett litet undantag och en anledning att bara anstränga dig lite till.

Det är bara lite illavarslande att man kan få gå 9 år i skolan utan att lärarna motiverar, upptäcker och stimulerar varje barns intressen, förmågor och styrkor. Undra hur många barn/ungdomar, utan ditt mod och okuvliga vilja som faktiskt kapitulerar, accepterar och tar med sig lärdomen ”jag kan inget och är ingen”?

Ditt utspel om att vilja hjälpa andra barn och ungdomar att tro på sig själva, inspirerar till att göra en insats för att de aldrig ens skall behöva börja tvivla på sig själva!

Orust borde kunna erbjuda en uppväxtmiljö och skola som känns trygg men ändå ger alla en lämplig utmaning, öppnar nya världar och stimulerar till självförverkligande.

Det är dags att flytta fokus från enkla saker som ”regnskyddet” och börja agera, ta personligt ansvar för ett innehåll där många kan känna lust att lära och utvecklas. ”Det sa va gôtt att leva och lära på Orust”.

Vem vill vara med och entusiasmera barn från 7 år till att älska Teknik, Matte, Fysik och Språk till den grad att de ägnar sin fritid åt att lära, förstå och tillämpa?

Min 7 årige son går varannan onsdag på Chalmers och lär sig bygga och programmera LEGO robotar tillsammans med barn till andra engagerade föräldrar i Teknikklubbens LEGO-grupp.

Tänkte starta en teknikklubb för Orust, Tjörn och Stenungsund ”Tech Kidz” för barn från ca 7 år som komplement till skolan.

Intresserad att vara med som barn/ungdom, förälder/anhörig, lärare eller företagare/förening?

Gå in på tkidz.se eller skicka dina kontaktuppgifter till info(a)tkidz.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar