fredag 26 april 2013

www.havsband.com och allt annat som bara händer, ämne på Kommunfullmäktige !?

Då har alltså kvällens Kommunfullmäktige på Orust skrivits i historien. Många av kvällens mest intressanta frågor, den om Årsredovisningen 2012 och den negativa revisionsrapporten utgick.
Kvar på agendan fanns bland annat en fråga från en Socialdemokrat till det "förvildade" kommunalrådet om det pågående arbetet med uppbyggnaden av fiberföreningar på Orust. Frågan var rätt löst formulerad, men då har det ju som mest kommit att handla om "att gräva ner kabelrör med optiska-fiberkablar" och mycket lite om varför och hur man tänkt sig att detta är viktigt för framtiden. För mig som entreprenör och "gammal visionär IT-tänkare" är detta svårt att fatta, hur kan man undvika att se kraften i detta?
TACK Kerstin Gadde, för möjligheten att sprida reklam för www.havsband.com !

Glädjande nog så citerade vårt "förvildade" kommunalråd den lilla pedagogiska text som jag skrivit på de flygblad som spritts om  www.havsband.com (något har han i alla fall lärt sig innan han blev "förvildad" :-).
Denna enkla informations & intresseanmälnings webbplats tickar och går dygnet runt och gör det möjligt för alla de tusentals personer som är hel- eller delårsboende på Orust att SJÄLVA och utan att någon annans fritid eller arbetstid förbrukas, ta del av aktuell information, lägga in sin intresseanmälan samt ajourhålla sina egna uppgifter. Förmodligen så skrämmer och skämmer handlingskraft en och annan som hoppas kunna slå många mynt av mediokert kunnande. www.havsband.com har hitintills fått över 2 000 träffar, även du kan gå in och anmäla ditt intresse att vara med och bygga fibernät på Orust.

Lite lustigt så lite längre ner på dagordningen kom ett tydligt exempel på den bristande handlings- & genomförandekraften och en användning av fiberinfrastrukturen. Varje år vid aprilsammanträdet redovisas de motioner "vars beredning inte kunnat slutföras". Där finns bland annat en motion från 2011, om att webbsända (POD Radio/TV) kommunfullmäktiges sammanträden. Ja du läste rätt 2011, kommunen har inte förmått att få igång webbsändningar av kommunfullmäktige på flera år, något som en normalbegåvad grundskoleelev med kontantkortstelefon fixar på en minut med någon av de gratistjänster som finns på internet. Inte helt överaskande fick min kritik stöd av Miljöpartiets Sven Olsson, då det i lokalen redan finns utmärkt distansöverbryggande utrustning för tele/videokonferens som alltså helt enkelt inte används.
Jag hoppas innerligt att det inte är så man ser på uppbyggnaden av fiberföreningar och egna fibernät. Att vi lika gärna kan ge bort dem till Telia/Skanova då vi ändå inte tänker dra någon nytta av investeringen utan bara kunna säga att vi har det. Så jag kunde helt enkelt inte avstå att bjuda bloggläsarna på den första testsändningen "Live" från Kommunfullmäktige med min Sony Ericsson Xperia, inte toppkvalité men med en ordinär webbkamera så blir det en helt annan sak.

Botten noteringen var nog diskussionen om Visionsgruppen med tillhörande arvoden för ordförande, 1:a och 2:a vice ordförande. Det hela utmynnade i en omröstning mellan 9 ordinarie + 5 ersättare eller 9 ordinarie + 9 ersättare, som  att välj mellan pest och kolera.
Personligen så tror jag på vilket tal som helst mellan, låt säga 0 till 20.
Där noll (0) är att optimera på kostnadsbesparing och tjugo (20) på bredd. Vad jag däremot INTE tror på är att i en kreativ grupp som förväntas ha en väl fungerande gruppdynamik ha ERSÄTTARE ..(?)
I min värld så är det att varken optimera på kostnadsbesparing eller resultat. Men det är min högst privata synpunkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar