lördag 27 april 2013

Men vad är detta, har ängsbergets förskola blivit ett föräldrakooperativ?

Idag lördag den 27:e april 10:00-13:00 formligen kryllade det av flitiga föräldrar, barn och förskolechefen, dryga 80 talet personer går man ur huse för att göra en arbetsinsats för dagiset, barnen men också en social insats för den ort vi bor på.
Föräldrarna tog med verktyg, kvastar, krattor och mycket mer.
Alla tog entusiastiskt tag i jobbet utan arbetsledning.
Verksamhetsrådet organiserade samt bjöd på friluftsgrillad varmkorv, bröd och festis. Föräldrarna hade uppmanats att ta med kratta, borste, färg, spik, plankor eller annat användbart.
Barnen hade efterfrågat gamla kastruller, stekpannor och annat bra material.

Min 6-årige son tyckte att det var pinsamt att vi föräldrar åkte till lillasysters och hans ”gamla” dagis och jobbade. Då insåg jag att han kanske inte fått det naturliga förhållningssättet till kroppsarbete som jag själv alltid haft med mig. Lillasyster 4-år hade däremot inga som helst betänkligheter inför att slita ont ett tag.

Mycket skräp blev det
Jag tror att vi kommer att se mycket mer av detta framöver, då vi inte längre kan förvänta oss att ”någon annan” serverat allt från vaggan till graven. En liten del av det ”gemensamma” kommer att finansieras över de olika skatterna kommunal, region eller stats/EU men mycket mer måste komma från egna initiativ enskilt eller i grupp.

Tänk 80 personer lägger tre (3) timmar, det blir 240 timmar, alltså 6 arbetsveckor

Paus med naturgrillad korv, bröd och festis.
En heltid är 225 dagar per år, ca 25% social ledighet (föräldraledighet, sjukledighet, mm) gör att en årsarbetskraft  i stället blir ca 168 dagar, eller ca 33 veckor. Föräldrar, barn, m.fl. har alltså satsat en 20%:ig årsarbetskraft eller minst 100 000 kronor i ett vanligt löneläge, varsågod Orust kommun, vårt bidrag till en god ekonomisk hushållning, PÅ RIKTIGT.

Vi måste få stopp på det oroande och gammalmodiga synsättet som så många så kallade folkvalda har  på Kommunen som "födkrok". Skall  medborgarna acceptera nya och tuffare krav så måste man ställa samma krav på sig själv. 

Grundläggande samhällsservice via skatten men plustjänsterna via egna insatser. Ingen skall svälta men ingen skall heller skapa sig en karriär på medborgarnas bekostnad.

Ekvationen är enkel men ändå så svår, vi kommer INTE att ha råd att betala för ALLT via skatten och försöker vi välja den vägen kommer skatteunderlaget att försvinna.Tiden då medborgarnas inkomster var lovligt villebråd är över. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar