lördag 10 maj 2014

Mer än 3 jobb för panten på en tomburk!

I dagens nummer av Bohusläningen kan man läsa en summering av första året med IKEA på Östra Torp. Den svindlande notan uppgår till 123 kronor per år och innevånare i Uddevalla kommun, huvudsakligen räntan på de pengar som kommunen lånat upp för att finansiera sin del av investeringen.

Resultatet har, ännu så länge blivit 420 arbetstillfällen och Ni som besökt IKEA har kanske konstaterat att det är ganska många personer som springer omkring i Samhalls arbetskläder och utför enklare men mycket viktiga arbetsuppgifter på parkeringen och i restaurangen.

Enligt min mening är just dessa arbetstillfällen mycket viktiga, då det är just dessa "enklare jobb" som har försvunnit i takt med att arbetsmarknaden utvecklats och specialiserats. Har man av någon anledning "halkat ut" från den reguljära arbetsmarknaden så är det svårt att hitta en dörr som leder tillbaka in.
Som Moderat och anhängare av den så kallade arbetslinjen (i betydelse: Allas arbete och därmed bidrag till att vi är rustade att möta en tuffare framtid räknas!) måste jag gratulera Uddevallaborna samtidigt som jag funderar över vad Orust kommuns senaste investeringsvåg har kostat per år och Orustbo och hur många varaktiga arbetstillfällen detta kan ha givit?!

Låt mig göra en intelligent gissning att de dynamiska effekter som startats upp runt IKEA och Östra Torp inte kommer att sluta där det är idag utan att vi kommer att se "Torp Stad" växa fram, där inte bara handel inryms utan även andra saker som uppstår tack vare kraften i den stora "folkströmmen" som handeln ger upphov till.
Tänk efter, vad det är som ursprungligen startat upp de flesta av våra större städer av idag, jo stadsrättigheterna att bedriva handel innanför stadsmurarna. Borås är heller inget undantag, för det var faktisk staden med dåtidens e-Handel "Knallarna".

Tyvärr så kommer samma dynamiska effekter även att gälla Orust kommuns senaste investeringsvåg och det resultat den ger/givit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar