tisdag 6 maj 2014

Vad hände med mod och civilkurage?

Jag får inleda detta blogginlägg med ett personligt meddelande: "Förlåt mig kommunchefen, nu måste jag vara lite negativ mot hur förvaltningen agerat, men det är säkert mycket som fungerar bara bra!"
Klicka här för att läsa hela artikeln i Bohusläningen.
I dagens nätupplaga av tidningen Bohusläningen kunde man läsa om den kritik Skolinspektionen riktar mot Orust kommun och skolledningen för brister i rutinerna "Inte ens när eleven på Henåns skola misshandlades av två andra elever utredde skolan vad som hänt". 

Eleven har flera gånger berättat för personalen vad han råkat ut för. Bara en gång när skolans trygghetsgrupp tog reda på vad som hänt tog mobbningen slut. Det är inte tillräckligt, tycker Skolinspektionen. 
Det räcker med att en elev upplever att han utsatts för kränkande behandling för att personalen ska anmäla detta till rektor. Sedan är skolan skyldig att utreda händelsen och vidta åtgärder om det behövs.

Skolinspektionen tycker också att skolan borde ha agerat mer aktivt när det tog nästan två månader innan eleven återvände till skolan efter misshandeln. Dessutom borde skolan ha beslutat om eleven behövde särskilt stöd efter sin långa frånvaro, men något sådant åtgärdsprogram finns inte, kritiserar Skolinspektionen.

Ansvarig förvaltningschef, Henrik Lindh kommenterar det inträffade så här:
"– Det är bra att vi har fått ett beslut och vi tar till oss kritiken. Vi har rutiner för hur sådana här händelser ska hanteras, men de är relativt nya. Därför har vi ett arbete framför oss att se över hur vi ska få rutinerna att sätta sig".

Jag hade nog gått på detta om jag inte visste bättre. Ni minns säkert att det var oroligt på Henåns skola under de första åren på 2000-talet. Orust hamnade i riksmedia med anledning av den mobbing som pågick på just Henåns skola. Jag minns det väldigt väl för min äldsta dotter gick en/två årskurser efter de oroliga ungdomar som pekades ut för att vara källan till problemet. Följden blev att lärare och övrig personal blev mycket bra på att upptäcka och hantera minsta misstanke om ett missförhållande.

Jag minns speciellt ett tillfälle, då några tjejer tråkade en annan tjej för att hon hade kläder som var köpta på Göksäter. Men efter ett resolut ingripande av en klasskamrat till den drabbade tjejen och en rask marsch upp till rektorsexpeditionen så demonstrerade skolledningen ett skolexempel på hur man skall göra. Man tog omedelbart in alla inblandade, skilde dem åt och förhör inleddes. Det hela slutade med att två elever omedelbart fick lämna skolan ..."End of story" 

Vad hade hänt om man den gången inte gjort något från skolledningens sida, vem tror att någon annan elev på skolan någonsin mer hade plöjt sin väg igenom "mobbarhopen" på skolgården för att rädda en kompis och sedan vittna om vem som gjort vad?

Nej Henrik, Henåns skola är INTE nybörjare på detta, men kanske har man organiserat bort mod och civilkurage till förmån för de "nya processerna som ännu inte satt sig".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar