fredag 26 juli 2013

Annans motgång lika bra som egen framgång?

När tidningen Bohusläningen under den gångna veckan publicerade den positiva nyheten att en privat markägare beslutat att planlägga för inte mindre än 67 nya bostäder i nära anslutning till Henåns nya skola. 15 av dessa planeras bli ett bostadsområde med småhus och 44 friliggande villor. Övriga 8 verkar bli som hyreslägenheter i ett flerbostadshus.

Av allt att döma så är det tal om bostäder så långt från ”miljonprogramsbostäder” som man kan komma, med 50 000 kvadratmeter öppna ytor för lek, rekreation, odlingslotter.

Dessutom planeras även för nya lokaler för näringsverksamhet för tjänsteföretag/kontor/handel och hantverk eller lättare industri, något som länge varit en flaskhals för nyetablering och expansion av befintligt företagande, arbetstillfällen som vi så väl behöver.
Det tog inte lång tid innan alerta läsare/medborgare reagerade och kommenterade artikeln och de flesta var positiva. Henric Carlsson, en av Orust mest expansiva och framgångsrika tjänsteföretagare som själv valt att ”flytta hem” Conscriptor AB från Göteborg/Mölndal till Slussen på Orust utbrister, ”ÄNTLIGEN någon som vill skapa förutsättning för att folk skall kunna bygga en framtid här. Orust behöver inflyttning för kunna skapa en bra skola och utvecklas. Det är tur att det finns folk som inte ger upp!”

Men inte alla,
Signaturen ”Carina” och ”Stockens” jag är uppriktigt ledsen över att Ni ser så mörkt på Svanesund och Västra Orust förutsättningar och framtid men jag kan inte annat än hoppas att även markägare på dessa platser önskar planlägga för liknande exploateringar av sina markområden.

Hoppas att Ni kan glädjas med oss över att en vändning av den negativa befolkningsutvecklingen på Orust fortfarande är möjlig samt att en bevarad köpkraft och skatteunderlag kommer alla Orustbor till del. Hoppas bara att den huvudlösa hantering av kommunens ekonomi som den regerande minoriteten med stöd av (S)tevander-falangen bedriver inte sätter stopp för allt intresse att bo på Orust i höst, genom att rösta igenom en höjning istället för den behövliga sänkningen av kommunalskatten.
Vi i ”den riktiga oppositionen” kommer i vart fall göra vad vi kan för att Orust inte skall bli en öde Ö, men det blir inte lätt med tretton (13) röster mot tjugosju (16+11).

Det går trots allt att förstå den frustration som Signaturen Carina och Stockens ger uttryck för, utifrån hur de upplever sitt närområde. Vad jag har mycket svårare att smälta är hur anonyma läsarna tänker när de ogillar ALLT som andas positivism och framåtanda?


Kan någon av Er som ogillade signaturen Ung och söker bostad:s inlägg förklara för oss andra exakt vad Ni inte gillar? Gillar Ni inte unga människor, betänk då att det är de som står mellan Er och en ålderdom i misär. Eller är det att de flyttar hemifrån för att stå på egna ben i en egen bostad, som Ni inte gillar?


Återstår dock att se om kostnaden för att planlägga, producera och driva de nya bostads- och hyresrätterna ger kontantinsatser och hyror som fungerar för en ung människas ekonomi. Men det kommer att bero av en hel serie av överväganden och beslut under vägen.


Nej Orust har ett STORT problem och då menar jag inte bristen på modern infrastruktur så som snabba regionaltåg/pendeltåg och motorvägar/motortrafikleder utan att JANTE verkar bo här.


I avsaknad av egen framgång håller man gärna tillgodo med någon annans motgång, BÄTTRING!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar