måndag 1 juli 2013

Ansvarsfrihet eller Inte ansvarsfrihet det är frågan?!

Säsongens sista Kommunfullmäktige på Orust, torsdagen den 27 juni, borde inte kunna bjuda på några större överraskningar, eller? Allt var ju klappat och klart, Hans Stevander-falangen inom Socialdemokraterna hade ju sedan länge, även om han intensivt förnekat faktum, formerat en styrande majoritet med den sedan tidigare regerande 16-mannagruppen. Så vad kan hända, med 16+11=27, alltså mer än hälften av alla mandat i kommunfullmäktige?Jo förresten Kerstin Gadde (S) missade inte att upplysa Folkpartiet att de i kommunstyrelsen satt på ett mandat som egentligen tillhörde Socialdemokraterna. 
Man kan ju spekulera i vad anledningen var till detta, men två (2) av mandaten i den nu formerade 27-mannagruppen tillhör Moderaterna och därmed ”den riktiga oppositionen”. Men vi har en lösning på problemet, nu när Socialdemokraterna verkar missnöjda med att en gammal mandatfördelning i Kommunstyrelsen inte längre återspeglar de nu gällande politiska konstellationerna. Vi väljer om Kommunstyrelsen och de andra nämnderna så att fördelningen i dessa återspeglar de förhållanden som gäller idag, då får Socialdemokraterna och Kerstin Gadde tillbaka det förlorade mandatet i Kommunstyrelsen.
Bohuslänningen skrev en artikel om hur ansvarsfrihet beviljades även om den både saknade det mesta och innehöll en del sakfel. Vi som var där kunde med förvåning notera att det verkade som om Revisionen var föremål för revision från de som de kritiserat, snarare än tvärt om. Vi vet att samtliga fem (5) politiskt valda revisorer (1Moderat, 1Folkpartist, 2Socialdemokrater, 1Centerpartist) skrivit under den kritik som riktades mot Kommunstyrelse och Byggnadsnämnd, men sedan inte kunnat enas om detta föranleder avstyrkande av ansvarsfrihet eller ej. 
Att bli överens är heller inte nödvändigt utan det är helt ok att revisorerna noterar en delvis avvikande uppfattning i revisionsberättelsen, detta hade säkert varit mycket bättre än den uppvisning i politiskt rackarspel som föregått dagen. 
Folk från olika partier där det uppenbart varit mycket viktigt att avfärda kritiken från revisorerna har utövat påtryckning på både politiker i andra partier och egna revisorer. 
Priset tog Socialdemokraterna som först förlorade förtroendet för de egna revisorerna till den grad att de såg sig nödgade att hoppa av med omedelbar verkan …. Men tro det eller ej, efter ett politiskt reningsbad så var de återigen tillräckligt kuvade för att återvinnas (oj jag menade återväljas) som Socialdemokratiska revisorer.
Hur som helst så var nog det stora formella övertrampet att låta de många jäviga ledamöterna i Kommunfullmäktige, som på något sätt deltagit i Kommunstyrelsen 2012, inte bara bli kvar och lyssna när frågan om deras ansvarsfrihet behandlades utan de fick även delta i behandlingen genom att tala från talarstolen, fullständigt regelvidrigt.Frågan och därmed beslutet har på grund av det flagranta jävsbrottet överklagats till Förvaltningsrätten av ett flertal. Nog hade åtminstone jag trott att man lärt sig något från förra tillfället då flera personer som berördes av revisorernas kritik försökte eliminera denna genom att tala i frågan och driva igenom ett beslut att återförvisa ärendet till Revisorerna för att ta ställning i ansvarsfrihetsfrågan. I Bohuslänningens artikel skriver Ingvar Spetsmark:

Inte fungerat
– De har inte fungerat mellan politiken och tjänstemännen och ledningsorganisationen har varit i det närmaste obefintlig, säger Anders Arnell som yrkade på att fullmäktige inte skulle ge ansvarsfrihet ….
Fick ansvarsfrihet, Fullmäktiges ställde sig bakom presidiet förslag och beviljade dessa två nämnder ansvarsfrihet. Endast Mats Överfjord (M) var av annan uppfattning.
Under debatten framkom att flera politiker utsatts för påtryckningar att rösta på ett visst sätt av företrädare från den styrande minoriteten.– Jag är beklämd över detta och menar att man passerat en gräns, säger Veronica Almroth (FP)”,när det i själva verket var så att hela ”den riktiga oppositionen” röstade emot ansvarsfrihet och reserverade sig mot beslutet. Reaktionerna på Bohuslänningens artikelhar varit många och kritiska. 
Vanligt folk ser igenom 16-mannagruppen och S-hyckleriet.

KF:s ordförande tar bladet från munnen och säger sitt hjärtas mening och skäms.
Ja, han går till och med förvånansvärt hårt åt andra ledande politiker ..





Och så, känner sig "Sosse" kallad att slåss för sina kollaboratörers sak.






















































Glädjande nog så verkar läsarna, vanligt folk, inte riktigt tro på de försvarstal som hålls, från Folkviljan eller Socialistiskt håll. Sista ordet är säkert inte sagt utan vi får avvakta Förvaltningsrättens och framtidens dom över det som hänt och allt jämnt händer. Men som Björn Skifs sjunger i melodifestivalen 1978, "Det blir bara värre framåt natten", för värre kommer det att bli innan det blir bättre. 
Frågan är hur många Orustbor som blir kvar här, när notan skall betalas för det skenande underskott och vanskötsel som blev påtaglig 2012 och inte har det blivit bättre sedan 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar