fredag 12 juli 2013

Integrationsmattematik inte bara siffror.

Vi fritidspolitiker har en stor fördel framför proffspolitiker/proffstyckare vi har alla olika, ofta både breda, djupa kunskaper och erfarenheter långt utanför den kommunala horisonten.

Den offentliga diskussionen har kommit att handla mycket om invandring eller rättare sagt vår mottagning av ett visst antal flyktingar, personer som av olika anledningar tvingats lämna den plats där de bott. Det finns till och med politiska partier som sin huvudfråga har just detta och vilken anledning vi har att frukta dessa personer.

Visst, det politiska systemet har varit väldigt dåligt på att möta och hantera vanliga människors oro över missförhållanden som de upplevt och har därför lagt grunden för de känslor som nu de ”bruna grupperingarna” utnyttjar. I sann Svensk lagomanda och konflikträdsla har det varit viktigare att kalla en Negerboll för Chokladboll än att inse att det är en avgrund mellan brun eller vit choklad och att ta sitt ansvar och möta människor, oavsett pigmentering, med ett öppet sinne.

Jag och mina arbetskamrater har under veckan som gått haft nöjet att på uppdrag av Uddevalla kommun och deras mycket framsynta och fräscha satsning på ”sina nya Bohusläningar”, bland annat hålla en entreprenörskaps föreläsning. Jag tror inte att någon som packar ihop sitt liv i en (1) väska och flyttar 1000 mil till något helt okänt är oföretagsam och feg, vad tror du?

Läs om hur Uddevallas nya Bohusläningar lär känna historien, livsbetingelser och miljön som format bohusläningen.

Jag tror också att de med helt andra ögon kan se en (eller flera) lösningar på behov som vi inte ser, för det är ju i grunden vad en entreprenör gör. Visst de har ju redan lärt sig att vi Svenskar älskar papper, blanketter och formulär mest av allt här i livet, men de har också lärt sig att samhället fungerar och är förutsägbart, åtminstone när det är som bäst.

Många hörde fascinerat på hur så mycket som över 1,3 miljoner, var tredje svensk flytt från förtrycket i Sverige till ”den nya världen” för bara drygt 100 år sedan. De kunde utan vidare känna igen sig och resonera om hur viktigt detta tillskott borde ha varit för exempelvis USA/Kanada och dess utveckling.

Hur kan DU bidra till att ge dem som knackar på vår dörr en chans att bli 
ETT NAMN, 
ETT ANSIKTE, 
EN PERSON med egenskaper och inte ännu en skugga i en grå massa?

Tro mig, det tjänar samhället, du och din nye ”kompis” på.


Ett stort tack till Gunnar Malm, ordförande i Bohusläns Hembygdsförbund för ditt engagemang och sakkunniga guidningen genom den bohuslänska floran, faunan och folkliga historien.

Läs/Lyssna på P4 Väst om hur Uddevallas nya Bohusläningar lär känna historien, livsbetingelser och miljön som format bohusläningen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar